Welkom Weblog Medewerkers Activiteiten Foto's Publicaties Contact Links Pers
 
DVD GELUWE IN BEWEGEND BEELD - Filmpjes uit de jaren 50  

Opzoekingen en regie: Dirk Decuypere

Bewerking en DVD: Tom Rebry

Duur: 77 min.

In de eerste helft van de jaren ’50 maakte fotograaf Boudry een serie zwart-wit filmpjes over het Geluwse dorpsleven. Daaruit selecteerde Dirk Decuypere de meest herkenbare fragmenten tot een pittige cocktail. Een verrassend document, zowel voor de mensen die toen nog jonge volwassenen of kinderen waren, als voor de jongere generatie die haar ouders en (over)grootouders op veel jeugdiger leeftijd wil zien voorbijflitsen.

Meteen een unieke kans om te zien hoe ons dorp er meer dan een halve eeuw geleden uitzag en veranderde. De firma Cnockaert legt degelijke betonbanen aan en de Witte Poorte duikt op uit de weiden langs de Wervikstraat.

Pastoor Bollaert vertegenwoordigt nog even het kerkelijk gezag, maar dan zien we Pastoor Sacrez naar zijn pastorie wandelen. Burgemeester Flament leidt de gemeente vanuit het stadhuis. Wie onderpastoor Demeester ziet, krijgt onmiddellijk gezelschap van ruiters en landbouwjeugd. De Gaper is nog een brouwerij en Geluwe heeft ook een limonadefabriek. En wat doet de brandweer als de sirene op de kerktoren loeit?

De tram spoort lui het station uit en in de Kleine Wervikstraat riskeer je nog modderige voeten. De Harmonie St.-Cecilia houdt zijn promenade dan ook liever op droge wegen.

Dr. Godderis trekt naar de kinderweging in het rustoord, waar nonnetjes de oudste mannen en vrouwen van het dorp angstvallig uit elkaar proberen te houden. Ook Dr. Maddens en Dr. Morlion zien we aan- en oprijden bij hun woning. En de “schooljuffrouwen en meesters” van weleer zien er opvallend jong uit…

Dit is een greep uit wat je te zien krijgt. Een must voor wie de dorpssfeer van toen in filmpjes uit de oude doos wil opsnuiven!

De DVD werd gepresenteerd op de 25 ste BOEKENBEURS van het Davidsfonds (20- 22 november 2009) in CC DeGaper.

Inschrijven kan door overschrijving van €20 op rekening rek. nr. op 035 – 2015961-51 van Dirk Decuypere, Kleine Wervikstraat 27, 8940 Geluwe of via e-mail: dirk.decuypere@skynet.be.

Laatst bijgewerkt op 10 december 2009
 
 
 
Copyright 2010 - 't Erfgoed Gilwe - Created by ZIPWEB-d-SIGN 2010